Πέμπτη 18 Απρ 2024
Για να μπορείτε να δείτε τα Private Picks Sistimatakias κάντε τώρα ΕΓΓΡΑΦΗ στην ιστοσελίδα μας !

Baseball ίσον Sabermetrics;

Baseball ίσον Sabermetrics;
Ας μιλήσουμε λοιπόν λίγο για αυτό το υπέροχο άθλημα και πως μέσω της στατιστικής μπορούμε να το προσεγγίσουμε με σκοπό (και από στοιχηματικής άποψης) να αποκωδιποιήσουμε τις "γκρίζες" ζώνες σε ομάδες και παίχτες ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιοι παίχτες και ομάδες είναι από τους oddsmakers υπερκτημημένοι ή αντιθέτως υποτιμημένοι. Κάτι πολύ χρήσιμο να γνωρίζει ο παίχτης του στοιχήματος σε αυτό το άθλημα.

Όσοι για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με αυτό το άθλημα, καλό είναι να ρίξουν πρώτα από όλα μια ματιά στο άρθρο που αρχικά ανέβασε ο “Iceman” και εξηγήσει με απλό τρόπο τους διάφορους κανόνες και όρους αυτού του παιχνιδιού. (Μπορείτε να βρείτε το άρθρο ΕΔΩ).

Προσωπικά θα περιοριστώ κυρίως στο να γράψω κάποια αρθράκια όπου θα κάνω κάποιες μικρές σχετικά αναφορές στοιχηματικής θεωρίας σε ότι αφορά το Baseball. Oκ, κάθε τόσο θα ανεβάζω στη μπάνκα και καμία πρόταση μου, και κάπως ακόμη πιο συχνά στην ομάδα του facebook του sistimatakias.gr.

Ο όρος Sabermetrics δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια λέξη παράγωγο των ακρωνύμων SABR (Society for American Baseball Research), δηλαδή ένας όρος που επινοήθηκε από τον Bill James προς τιμή αυτής της εταιρείας ερευνών στο χώρο του Baseball. Όπως είπε και αυτός που επινόησε αυτόν τον όρο, τα Sabermetrics δεν είναι τίποτα άλλο από την αναζήτηση αντικειμενικής πληροφορίας και γνώσης σχετικά με το Baseball. Με λίγα λόγια είναι στατιστικά εργαλεία που προσπαθούν να απαντήσουν με αντικειμενικό τρόπο περί του παιχνιδιού του Baseball, για την αγωνιστική κατάσταση και απόδοση παιχτών και ομάδων. Κάθε αγώνας Baseball παράγει πολλά "δεδομένα" και μέσω των Sabermetrics, με στατιστικές αναλύσεις, επεξεργάζονται αυτά τα "δεδομένα" και μπορούμε στο τέλος να έχουμε μια εικόνα για την αγωνιστική κατάσταση και απόδοση ενός παίχτη ή μιας ομάδας. Και είναι κάτι πολύ χρήσιμο αυτό; Ναι, γιατί μπορούμε να βρούμε παίχτες και ομάδες "υπερτιμημένους" παίζοντας τους στοιχηματικά κόντρα, και παίχτες και ομάδες "υποτιμημένους" που παρουσιάζονται στοιχηματικά ως underdogs παίζοντας υπέρ της νίκης τους. Κάτι πολύ σημαντικό αφού είναι κοινή ομολογία πως στο Baseball τουλάχιστον, δεν μπορεί κάποιος να είναι κερδοφόρος σε βάθος χρόνου αν δεν μπορεί να ανιχνεύσει σε underdogs κρυμμένη στοιχηματική αξία και αν το παιχνίδι του κυρίως δεν βασίζεται στον ποντάρισμα υπέρ των underdogs (ακόμη καλύτερα όταν πρόκειται για Home Dogs Off Long Road Trip ή Early Season Road Dogs) αφού σε διαφορετική περίπτωση η γκανιότα θα μας οδηγήσει αργά η γρήγορα στην μη κερδοφορία.

Όταν θα έχω χρόνο θα γράφω κάθε τόσο κάποια πραγματάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μας βοηθήσουν σε ότι έχει σχέση με τον στοιχηματισμό στο άθλημα του Baseball, και πιο συγκεκριμένα θα προσπαθήσω όσο μπορώ να αναφερθώ σε κάποιους στατιστικούς δείκτες (sabermetrics), πέρα από τους συνηθισμένους που βλέπει κανείς να χρησιμοποιούνται από τους διάφορους "tipsters", στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τις όποιες στοιχηματικές επιλογές τους, αλλά που όμως θεωρώ προσωπικά απαραίτητα στατιστικά εργαλεία στον στοιχηματισμό στο Baseball αφού μαζί με το άθλημα και η στατιστική επιστήμη εξελίσσεται και ανοίγει νέους ορίζοντες ως προς την διαλεύκανση των "γκρίζων ζωνών" όσο αφορά τις αποδόσεις ομάδων και παιχτών. Όλα εξελίσσονται (Τὰ πάντα ῥεῖ), έτσι και οι διάφοροι handicappers όπως και οι παίχτες του στοιχήματος, πρέπει να προσαρμόζονται και αυτοί στα νέα δεδομένα. Δεν μπορούμε πια π.χ. μόνο με τη χρήση ενός ΕRA (Earned Runs Average) και ενός RBI (Runs Batted In) να προσπαθούμε να καταλάβουμε προς τα που θα "κλίνει" ένας αγώνας Baseball ή να συγκρίνουμε δύο παίχτες μεταξύ τους.

Θα ήθελα να αρχίσω να μιλώ πρώτα (και θα περιοριστώ στο παρόν άρθρο) για κάποια στατιστικά εργαλεία που αναλύουν το "επιθετικό" κομμάτι των ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα ο στατιστικός δείκτης OPS (On-Base plus Slugging), ένα από τα αρκετά καλά και εύχρηστα sabermetrics. Σε επόμενο άρθρο, αν δω ότι υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον εδώ από τους έλληνες αναγνώστες, θα κάνουμε λόγω για το "αμυντικό" κομμάτι του παιχνιδιού, δηλαδή την απόδοση των pitchers και των position players.

Προκαταβολικά θέλω να πω όμως ότι δεν θα καθίσω να αναλύσω εκτενώς και ξεχωριστά το κάθε sabermetric που θα αναφερθεί γιατί από την μία θα ξεφεύγαμε πολύ από τον σκοπό αυτών των άρθρων που δεν είναι άλλος από το να μπορέσει ο παίχτης του στοιχήματος να έχει στο τέλος απλά κάποια παραπάνω “αναλυτικά” εφόδια κατά τον στοιχηματισμό του στο άθλημα του Baseball και από την άλλη δεν θα τελείωνα ποτέ με την συγγραφή τους αφού η “υλη” είναι τεράστια και έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία για όλα αυτά. Για αυτό θα περιοριστώ να αναφέρω μόνο τι σημαίνει ο εκάστοτε στατιστικός δείκτης και για την όποια έστω μικρή εμβάθυνση του θα παραπέμπω σε άρθρα από την Wikipedia (Δεν θέλω να σας παραπέμψω σε πιο εξειδικευμένα sites για πραγματικά οι περισσότεροι θα “χαθείτε”). Όπως επίσης μην περιμένετε να μεταφράζω και να εξηγώ τον κάθε όρο του παιχνιδιού αυτού αφού νομίζω ότι απευθύνομαι σε αρκετά εξειδικευμένο κοινό. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να αποφύγω πολύπλοκα μαθηματικά και στατιστική αλλά επειδή καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα είναι αρκετά εξειδικευμένα, σε όσους τυχόν δημιουργηθούν κάποιες απορίες, δεν έχουν παρά να θέσουν τα ερωτήματα τους στην ανάρτηση που θα ανεβάσω στην ομάδα του facebook. Μακάρι να υπήρχαν και ενεργοποιημένα τα σχόλια κάτω από το κάθε άρθρο για μια πιο άμεση επικοινωνία μας.

Επίσης θέλω να πω ότι πρέπει να ξέρουμε ότι τα διάφορα sabermetrics παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και σίγουρα αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται περισσότερο έχουν πιο πολλά θετικά στοιχεία από ότι αρνητικά. Όσο πιο πολύπλοκα είναι αυτά τόσο μειώνονται τα μειονεκτήματα τους, οι “γκρίζες ζώνες” στην απόδοση παιχτών και ομάδων που αφήνουν ανεξερεύνητες αλλά σίγουρα δυσκολεύει και η όποια χρήση τους στην στοιχηματική μας πρακτική αφού είναι πιο δύσκολα στον υπολογισμό τους και απαιτούν την ύπαρξη εξειδικευμένων βάσεων στατιστικών δεδομένων. Για αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα μια ισορροπία.

Που είναι το πρόβλημα με τα "παραδοσιακά" και πιο απλά στην δομή τους sabermetrics; Ενώ έχουν μια πιο εύκολη χρήση, το πρόβλημα έγκειται ακριβώς σε όλα αυτά που αφήνουν ανεξερεύνητα. Για παράδειγμα sabermetrics όπως το Βatting Αverage (BA), το Run batted in (RBI) και το Νumber of Ηits… τα οποία αναλύουν την ικανότητα αντίδρασης ενός “ροπαλοφόρου” απέναντι στην ρίψη του αντίπαλου picher (hitting ability), αν και πολύ χρήσιμα και από αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, πια στις μέρες μας θεωρείται ότι προσπαθούν να αναλύσουν την “hitting ability” με ένα ελλειμματικό τρόπο αφού δεν δίνουν ολοκληρωμένες στατιστικές απαντήσεις. Kαι έτσι στο παράδειγμα μας προσπαθώντας να εξάγουμε στατιστικά συμπεράσματα χρήσιμα για την στοιχηματική μας δραστηριότητα από το Βatting Αverage (BA), δηλαδή τον αριθμό των “hits” διαιρουμένων από τον αριθμό των “at-bats”, μπορούμε στο τέλος να παραπλανηθούμε και να βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα αφού αυτός ο στατιστικός δείκτης της hitting ability δεν προσμετρά και αγνοεί τελείως πως ένας “ροπαλοφόρος” συνεισφέρει επιθετικά στην ομάδα του και με άλλους τρόπους, όπως με το να κερδίζει Walks ή να πετυχαίνει Power Hits. Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Run Batted in (RBI), δηλαδή τον συνολικό αριθμό των “runs” που βοήθησε να παραχθούν ένας hitter στο σύνολο των At-Bats του, με εξαίρεση κάποιων περιπτώσεων, όπως αυτή των Fielding Errors από την ομάδα που αμύνεται (RBOE - Reached Base on Εrror). Άλλος ένας λοιπόν υπερεκτιμημένος στατιστικός δείκτης μιας και δεν μας δείχνει πολλές φορές την πραγματική “αξία” ενός batter, αφού εκτός από την περίπτωση που θα πετύχει από μόνος του ένα “solo home run”, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις για να του απονεμηθεί ένα RBI θα πρέπει να συνεισφέρουν και άλλοι batters ώστε να παραχθεί ένα ή περισσότερα “runs” (πόντοι). Δηλαδή ενώ είναι ένας ατομικός στατιστικός δείκτης της αξιολόγησης ενός παίχτη εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πως η ικανότητα ενός Hitter να “παράγει” επιθετικά εξαρτάται και από την ποιότητα της υπόλοιπης ομάδας. Ούτε ο στατιστικός δείκτης “Νumber of Ηits” βοηθά ιδιαίτερα αφού δεν αναλύει για παράδειγμα το χρόνο συμμετοχής και τον αριθμό των plate appearance ενός batter, το Batting Average του, την ικανότητα του να παράγει Εxtra-base hits (doubles, triples, home runs). Και έτσι δεν είναι καθόλου παράλογο ένας παίχτης με αρκετά μικρότερο αριθμό σε “Νumber of Ηits” από κάποιον άλλον να είναι πιο χρήσιμος από αυτόν αφού για παράδειγμα μπορεί να έχει μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής Εxtra-base hits και όλα αυτά με καλύτερο Batting Average.

Για να μην χαθούμε όμως και εμείς στην μετάφραση… όπως και ο τίτλος μιας αγαπημένης μου ταινίας της Sofia Coppola… με τον φοβερό Bill Murray σε πρωταγωνιστικό ρόλο… ας προσπαθήσω λοιπόν να τα συνοψίσω όλα τα παραπάνω… παραπέμποντας όπως ήδη έχω γράψει για μεγαλύτερη εμβάθυνση σε άρθρα από την Wikipedia…

Αt Βat (AB) ή Τime at Βat.
Κάθε φορά που έρχεται η σειρά ενός batter να συμμετάσχει στο παιχνίδι και αυτός παίρνει την θέση του απέναντι στον αντίπαλο picher στο home plate, του απονέμεται ένα “At Bat” όταν δεν συντρέχουν κάποια γεγονότα όπως για παράδειγμα να κερδίσει ο batter την πρώτη βάση (first base) με τέσσερα balls από την πλευρά του αντίπαλου picher (Base on Balls ή BB), να χτυπηθεί ο batter από μια ρίψη του picher (Hit by Pitch ή HBP), να παρεμποδιστεί ο batter συνήθως από τον catcher ή ακόμη και από κάποιoν fielder. To “At Bat” δεν πρέπει να συγχέεται με το “Plate Appearance (PA)”, αφού σε αντίθεση με το Plate Appearance το οποίο απονέμεται στον batter κάθε φορά που τελειώνει η σειρά του και ανεξαρτήτως με το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής, ένα At Bat μπορεί να του απονεμηθεί όπως ήδη έχω αναφέρει μόνο όταν δεν συντρέχουν κάποια συγκεκριμένα γεγονότα. Είναι σημαντική η γνώση περί των At Bats αφού είναι η βάση υπολογισμού κάποιων πολύ χρήσιμων sabermetrics όπως είναι αυτά του Βatting Αverage (ΒΑ) και Slugging Percentage (SLG). Eδώ αξίζει να αναφερθεί πως ένας παίχτης μπορεί να συμμετέχει στην κατάταξη της σεζόν σε σχέση με αυτούς τους δύο στατιστικούς δείκτες μόνο αν έχει συμπληρώσει πάνω από 502 Plate Appearences. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Βatting Αverage (BA).
Όπως ήδη έχω γράψει είναι ένας στατιστικός δείκτης που ορίζεται ως ο αριθμός των “hits” διαιρούμενος με τον συνολικό αριθμό των at-bats (Avg=Η/AB). Στην σύγχρονη εποχή ένα Βatting Αverage κατά την διάρκεια της σεζόν υψηλότερο από .300 χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό, ενώ για έναν παίχτη που δεν είναι picher και έχει ένα Βatting Αverage κάτω από .260 μπορούμε να πούμε ότι η απόδοση του κυμαίνεται σε “ρηχά” νερά. Στο MLB για το 2015 ο μ.ο. του AVG ήταν 0.270. Όπως ήδη έχει αναφερθεί είναι ένας “φτωχός” στατιστικός δείκτης σε ότι αφορά την ικανότητα του να αναλύει και να προβλέπει την απόδοση ενός παίχτη αφού δεν υπολογίζει άλλους τρόπους με τους οποίους ένας “ροπαλοφόρος” μπορεί να συνεισφέρει επιθετικά στην ομάδα του, όπως με το να κερδίζει Walks ή να πραγματοποιεί συχνά Power Hits. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Ηit (H, επίσης γνωστό και ως Base Hit).
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Walk ή Βase on Βalls (BB).
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Runs Batted in (RBI).
Είναι ο συνολικός αριθμός των runs που βοήθησε να παραχθούν ένας hitter επί του συνόλου των At-Bats του, με εξαίρεση κάποιων περιπτώσεων, όπως αυτή των Fielding Errors από την αντίπαλη ομάδα. Ο μ.ο. RBI για το MLB τo 2015 ήταν 29.33. Άλλος ένας υπερεκτιμημένος στατιστικός δείκτης αφού δεν μας δείχνει πολλές φορές την πραγματική αξία και απόδοση ενός batter, αφού εκτός από την περίπτωση που θα πετύχει από μόνος του ένα “solo home run”, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις για να του απονεμηθεί ένα RBI θα πρέπει να συνεισφέρουν και άλλοι batters ώστε να παραχθεί ένας ή περισσότεροι πόντοι (runs). (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Νumber of Ηits.
Ένα sabermetric που δεν υπολογίζει καθόλου τον αριθμό των Plate Appearance ενός batter, το Batting Average του και την ικανότητα του να παράγει Εxtra-Βase Ηits (doubles, triples, home runs) ως απόρροια του batting power του hitter. Πολύ “φτωχός” στατιστικός δείκτης.

Extra Base Hit (EB ή EBH ή XBH, επίσης γνωστό ως Long Hit). 
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Hit by Pitch (HBP).
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Stolen Base.
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Hitting for Power (Power Hits).
Αναφέρεται στην ικανότητα ενός batter να παράγει Εxtra-Base Hits (Doubles, Triples, Home Runs). To sabermetric που αναλύει με τον καλύτερο τρόπο κάτι τέτοιο είναι το ISO (Isolated Power), το οποίο υπολογίζεται ως το SLG μείον το Batting Average (ISO= SLG - AVG) και το οποίο μετρά τον μέσο όρο των έξτρα βάσεων (Εxtra Bases) σε κάθε At-Bat ενός παίχτη. Οι Power Ηitters συνήθως έχουν μεταξύ .240 and .300 ISO. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Slugging Percentage (SLG).
Eίναι ένα Sabermetric που προκύπτει από τον λόγο των συνολικών “bases” που ένας batter κερδίζει προς τον συνολικό αριθμό των Αt-Bats του. Να σημειωθεί ότι τα Ηome Runs μετρούν επί 4 και τα Walks αποκλείονται από τον όποιο υπολογισμό. Το Slugging Percentage υπολογίζεται από τον τύπο (SLG = (1B + 2 x 2B + 3 x 3B + 4 x HRs)/At-bats <=> SLG = TB/At-Bats… όπου το 1B συμβολίζει τις singles, το 2B τις doubles, το 3B τις triples, το HRs τα Home Runs και το ΤΒ τις συνολικά κερδισμένες βάσεις) Το Slugging Percentage (SLG), όπως και το On-base Plus Slugging Percentage (OPS), είναι δύο στατιστικοί δείκτες που μας βοηθούν να “ανακαλύψουμε” τους batters που xτυπούν με δύναμη “Hits for Power”, κάτι πολύ χρήσιμο αφού όποιος χτυπά πιο δυνατά θεωρητικά έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει Εxtra-Βase Ηits με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιθετική προσφορά του παίχτη. Στις μέρες μας ένα SLG .550 ή και υψηλότερο κάνει έναν hitter να ανήκει ανάμεσα στους κορυφαίους. Ο μ.ο. SLG για το MLB το 2015 ήταν 0.440. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

On-Base Percentage (OBP, μερικές φορές αναφέρεται και ως Οn-Βase Αverage (OB) αφού σπάνια παρουσιάζεται αυτός το στατιστικός δείκτης σε ποσοστιαία μορφή).
Είναι ένα sabermetric που μετρά την συχνότητα με την οποία ένας batter φτάνει στην “βάση” για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από τις περιπτώσεις του Fielding Error, του Fielder's Choice, του Fielder's Obstruction, του Catcher's Interference ή του Uncaught third strike (ή απλά Dropped third strike). (Για περισσότερα ΕΔΩ). Ο μ.ο. OBP για το MLB το 2015 ήταν 0.340 ενώ παίχτες που έχουν OBP υψηλότερο από .400 στις μέρες μας συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων αυτής της στατιστικής κατηγορίας. Eίναι αρκετά χρήσιμος δείκτης και από στοιχηματικής πλευράς αλλά και από προπονητικής, αφού από την μία μπορεί να συνδυαστεί με το Slugging Percentage (SLG) παράγοντας ένα από τα πιο χρήσιμα απλά sabermetrics που μπορούν να “μετρήσουν” την συνολική επιθετική προσφορά ενός batter, ενώ από την άλλη και με βάση αυτόν τον στατιστικό δείκτη ένας προπονητής επιλέγει τους “Leadoff Hitters”, δηλαδή τους hitters που ξεκινούν πρώτοι να “χτυπούν” σε αντίθεση με τους “Power Hitters” που εμφανίζονται στο home plate πιο μετά. Και είναι λογικό αυτό να γίνεται αφού ένας Leadoff Hitter με το υψηλό του OBP έχει περισσότερες πιθανότητες να “κερδίσει” την βάση και να είναι ένας εν δυνάμει πιο πιθανός σκόρερ. Το On-Base Percentage υπολογίζεται από τον τύπο On-Βase Percentage = Hits (H) + Base on Balls (BB) + Hit By Pitch (HBP) / At Bats (AB) + BB + HBP + Sacrifice Flies (SF).

Sacrifice Fly (SF).
Eίναι ένα είδος “χτυπήματος” του batter κατά το οποίο η επιτιθέμενη ομάδα σκοράρει έναν πόντο (run) με τον batter να απαρνείται αυτήν του την ικανότητα του σκοραρίσματος αφού προτιμείται με αυτόν τον τρόπο να δοθεί η ευκαιρία στους συμπαίχτες του να σκοράρουν. Σε μια τέτοια περίπτωση πιστώνεται στον batter ένα Sacrifice Fly (SF) και ένα Run Batted In (RBI) αλλά όχι όμως ένα At Bat (AB). Για να πιστωθεί ένα Sacrifice Fly (SF) σε κάποιον batter πρέπει να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα 4 κριτήρια. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Fielding Error - Fielder's Choice - Fielder's Obstruction - Catcher's Interference - Uncaught third strike (ή απλά Dropped third strike)
(Για περισσότερα σε αυτά εδώ τα links: Fielding Error - Fielder's Choice - Fielder's Obstruction - Catcher's Interference - Uncaught third strike).

Single - Double - Triple - HRs (1B - 2B - 3B - HRs).
(Για περισσότερα σε αυτά εδώ τα links: 1B - 2B - 3B - HRs).

Έχοντας και με τα παραπάνω αποκτήσει ο αναγνώστης μια μικρή έστω θεωρητική βάση μπορώ να συνεχίσω… αρχίζοντας να μιλώ για το On-base plus slugging (OPS)… για έναν απλό και συνάμα αρκετά χρήσιμο στατιστικό δείκτη ανάλυσης της συνολικής επιθετικής προσφοράς ενός παίχτη…

On-base plus Slugging (OPS).
Eίναι ένα sabermetric που περιγράφεται από το άθροισμα των On-base Percentage (OBP) και Slugging Percentage (SLG) ενός batter, δηλαδή την ικανότητα του παίχτη να φτάσει στη βάση από την μία και από την άλλη την ικανότητα του να “χτυπήσει” με δύναμη κερδίζοντας Extra-Bases (Doubles, Triples και Home Runs). Batters με ένα υψηλό OBP συνήθως συνδυάζουν μαζί και τις δύο αυτές επιθετικές ικανότητες, και πιο συγκεκριμένα, batters με OPS .900 ή και υψηλότερο, θεωρούνται οι καλύτεροι και ή πιο περιζήτητοι. Ο μ.ο. OPS για το MLB το 2015 ήταν 0.720. Από την στιγμή που αυτό το sabermetric ενσωματώνει στην ανάλυση του και τις δύο αυτές σημαντικές επιθετικές δεξιότητες μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο χρήσιμο είναι όταν προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε την αξία ενός παίχτη στην επίθεση και συγκεκριμένα σε αυτές τις δύο σημαντικές, και μάλλον τις πιο σημαντικότερες, επιθετικές δεξιότητες που μπορεί να διαθέτει ένας hitters, δηλαδή να φτάνει με ευκολία στην βάση και να κερδίζει εξτρά βάσεις. Το On-base plus Slugging υπολογίζεται από τον τύπο OPS = OBP + SLG <=> OPS = (TB/AB) + (Η + ΒΒ + ΗΒP / AB + ΒΒ + SF + HBP) <=> OPS = AB x (H + BB + HBP) + TB x (AB + BB + SF + HBP) / ΑΒ x (AB + BB + SF + HBP)… όπου το ΒΒ συμβολίζει τις Base on Balls, το HBP τα Hit by Pitch, το ΑΒ τα At Bats, το Η τα Hits, το ΤΒ τις Total bases και το SF τα Sacrifice Flies. Παρά το γεγονός όπως ήδη έχει αναφερθεί ότι ο OPS είναι ένας πάρα πολύ χρήσιμος στατιστικός δείκτης ανάλυσης της επιθετικής ικανότητας ενός παίχτη, σίγουρα δεν είναι το “άγιο δισκοπότηρο” της μέτρησης της επιθετικής προσφοράς αυτού, αφού και αυτό το sabermetric έχει κάποια “θεματάκια” να επιλύσει, έχει κάποιες περιπτώσεις που τις αφήνει έξω από την γενική του θεώρηση. Παράμετροι όπως το Βaserunning, το Βasestealing, και η τυχόν παρουσία στο plate ενός Clutch Hitter δεν λαμβάνονται υπόψιν από το OPS. Eπίσης ένα άλλο πρόβλημα που συναντά κάποιος κατά τη χρήση αυτού του sabermetric είναι το γεγονός ότι τα δύο επί μέρους μέλη του (OBP και SLG) που το συνθέτουν, στην πραγματικότητα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα όσο αφορά την επιθετική απόδοση ενός Hitter. Η Αλήθεια είναι ότι το ΟBP έχει σχεδόν την διπλάσια αξία σε σχέση με το SLG. Συνοψίζοντας μπορώ να πω ότι παρά τα όποια “κενά” αυτού του sabermetric, η ευκολία με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά και η πολύ καλή σχέση που έχει με την ικανότητα σκοραρίσματος μιας ομάδας, το καθιστούν ένα από αυτά τα sabermetrics που μπορεί να επιλέξει κάποιος ως αναλυτικό στατιστικό εργαλείο κατά την αναζήτηση του τυχόν κρυμμένης αξίας ως προς την επιθετική προσφοράς ενός hitter αλλά και γενικότερα ως προς την ικανότητα στο σκοράρισμα μιας ομάδας. Πάντως καλό είναι να χρησιμοποιείται μαζί και με κάποιους άλλους στατιστικούς δείκτες. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Βaserunning.
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Clutch Hitter.
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Adjusted OPS (OPS+).
Ο OPS+ είναι μια εξελιγμένη εκδoχή του OPS, ένα “διορθωμένο” OPS ενός παίχτη, ένα sabermetric που αν και μας παρέχει περισσότερες πληροφορίες από ότι ο OPS λόγω της μεγαλύτερης δυσκολίας υπολογισμού του (απαιτείται μια πιο “εξειδικευμένη” βάση δεδομένων) έχει μικρότερη αποδοχή από τον OPS, αν και συμπεριλαμβάνει στην στατιστική του ανάλυση και τις συνθήκες που επηρεάζουν την επίθεση λόγω της ιδιαίτερης ιδιομορφίας κάθε γηπέδου (1) όπως και τις ιδιαίτερες συνθήκες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια διαφορετικών σεζόν της λίγκας (2). Το τελευταίο επιτυγχάνεται με το να εκφράζεται αυτός ο στατιστικός δείκτης με τη μορφή μιας ποσοστιαίας κλίμακας. 100 OPS+ είναι ο μ.ο. του πρωταθλήματος και κάθε πόντος πάνω ή κάτω από το 100 δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω από τον μ.ο. του πρωταθλήματος. Για παράδειγμα ένα 170 OPS+ για έναν  παίχτη, κατατάσσει αυτόν τον hitter μεταξύ των κορυφαίων. Ο OPS+ με λίγα λόγια μετρά την επιθετική παραγωγικότητα λαμβάνοντας όμως και τα παραπάνω. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο sabermetric για να την “μέτρηση” της επιθετικής προσφοράς ενός παίχτη, ούτε το πιο εύκολο να υπολογιστεί, αλλά είναι όμως εύκολο να εκφραστεί και άλλο τόσο εύκολα κατανοητό, αφού στην τελική είναι απλά ένας απλός αριθμός που προσπαθεί να “μετρήσει” την επιθετική προσφορά ενός ροπαλοφόρου. Το Adjusted OPS (OPS+) υπολογίζεται από τον τύπο OPS+ = 100 x (OBP/lgOBP*+SLG/lgSLG*- 1)...όπου lgOBP* και lgSLG* συμβολίζουν τις “διορθώσεις” που ενσωματώνουν τις διάφορες ειδικές συνθήκες που συναντιούνται στα διαφορετικά γήπεδα του baseball, όπως και τον μ.ο. του πρωταθλήματος . Δεν λαμβάνει υπόψιν την προσφορά του παίχτη στο baserunning ή στην άμυνα, ούτε λαμβάνει υπόψιν την διαφορετική αξία που υπάρχει ανάμεσα σε OBP και SLG (όπως άλλωστε και ο OPS) αλλά όποιος έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένα sites που “μοιράζονται” βάσεις δεδομένων αυτόματου υπολογισμού του OPS+, καλό είναι να αντικαταστεί αυτό με την χρήση του OPS αφού λόγω των “ενσωματώσεων” του κάνει πιο αξιόπιστη την σύγκριση μεταξύ των παιχτών. Σταματώ να μιλώ για αυτόν τον στατιστικό δείκτη λέγοντας ότι αφού δεν λαμβάνει υπόψιν του την μεγαλύτερη στατιστική αξία του OBP σε σχέση με το SLG (OBP = 1.8 x SLG), όπως και άλλωστε κάνει και ο OPS, αν και είναι ένα sabermetric που “κουβαλά” πάνω του περισσότερες στατιστικές πληροφορίες από τον OPS, σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι πολύ αξιόπιστο στην σύγκριση μεταξύ των παιχτών, κάτι που έχει οδηγήσει στην “δημιουργία” ακόμη πιο πολύπλοκων και εξελιγμένων sabermetrics.

Βatting Τriple Crown Rate Stats (Βatting Average, On Base Percentage και Slugging Percentage).
(Για περισσότερα ΕΔΩ).

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πόσο είναι χρήσιμο να προσπαθεί κάποιος να “μαζέψει” σε έναν αριθμό την συνολική απόδοση, την επιθετική απόδοση στην δική μας περίπτωση, ενός παίχτη. Ειδικά όταν αυτός ο αριθμός όπως στην περίπτωση του OPS δεν μας καλύπτει όλες τις “γκρίζες ζώνες”, όλους τους πιθανούς παραμέτρους που αξιολογούν την επιθετική προσφορά ενός παίχτη. Αφού οι παίχτες είναι ένα σύνολο από ικανότητες και ελαττώματα τότε και κατά επέκταση και οι διάφοροι στατιστικοί δείκτες του baseball είναι εργαλεία που περιγράφουν αυτές τις ικανότητες και αυτά τα ελαττώματα τους. Ίσως στην προσπάθεια πολλές φορές να τα εισαγάγεις όλα σε έναν μοναδικά “αριθμό” που να τα περιγράφει όλα αυτά κάτι να χάνεται κάποια στιγμή. Για παράδειγμα στην περίπτωση του OPS, κάλλιστα όλα αυτά μπορούν να περιγραφούν και από τα Βatting Τriple Crown Rate Stats, αφού στην τελική από έναν παίχτη ζητούμε να χτυπά με ασφάλεια το μπαλάκι (1), να χτυπά την μπάλα με δύναμη και μακριά ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες για την επίτευξη των home runs (2), να μπορεί όταν οι runners είναι στις βάσεις να “κερδίζει” RBIs και να μην κάνει outs (3). Aλλά σίγουρα η γοητεία να συμπεριλαμβάνονται όλα σε έναν “αριθμό” είναι μεγάλη.

Και έτσι αφού είπα λίγα πράγματα για το On-base plus Slugging (OPS) και το Adjusted OPS (OPS+) να αναφέρω τώρα και λίγα πράγματα για έναν ακόμη πιο “σύγχρονο” στατιστικό δείκτη (πάντα σε ότι αφορά τα sabermetrics που αναλύουν το επιθετικό κομμάτι αυτού του παιχνιδιού), τον Weighted On-base Average (wOBA), που αν και πιο ακριβής στην ανάλυση του, η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα του, κάνει να είναι αρκετά πιο δύσκαμπτος και δύσκολος έως προς την χρησιμοποίηση ως στατιστικό εργαλείο πρόβλεψης και ανίχνευσης στοιχηματικής αξίας σε ότι αφορά την συνολική επιθετική προσφορά παιχτών αλλά και ομάδων. Το ίδιο σε γενικές γραμμές ισχύει και με όλα τα άλλα “σύγχρονα” sabemetrics. Η χρήση αυτών των πιο “σύγχρονων” στατιστικών δεικτών απαιτεί και κάποιες παραπάνω γνώσεις στατιστικής και μαθηματικών. Φυσικά για παράδειγμα δεν θα καθίσω να εξηγήσω με μαθηματικούς όρους τι είναι μια γραμμική εξίσωση παλινδρόμησης με βάση την οποία υπολογίζεται ένα “weighted” sabermetric, αλλά μια μικρή αναφορά έστω και μέσω κάποιου παραδείγματος θα κάνω αμέσως παρακάτω…

Η παραδοχή που κάνουμε κατά τον υπολογισμό ενός “weighted” sabermetric μέσω μιας γραμμικής εξίσωσης παλινδρόμησης είναι ότι τα γεγονότα που οδηγούν στο σκοράρισμα και την επίτευξη των runs είναι γραμμικά, δηλαδή γραμμικός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι runners προωθούνται στις βάσεις, με το πρώτο βήμα να είναι η προώθηση στην 1η βάση, το δεύτερο βήμα η προώθηση στην 2η βάση, το τρίτο βήμα η προώθηση στην 3η βάση και το τελικό βήμα η προώθηση στο home plate και η επίτευξη του πόντου (run). Tα θετικά συμβάντα που μπορούν να κάνουν τους runners να προωθηθούν στις βάσεις είναι για παράδειγμα τα hits, τα walks και τα stolen bases, ενώ αρνητικά συμβάντα που διακόπτουν κάτι τέτοιο είναι για παράδειγμα τα outs και όταν ένας παίχτης caught stealing. Και αν ένα hit είναι ένα θετικό συμβάν που “γεννά” προϋποθέσεις για προώθηση των runners στις βάσεις, όλοι εμπειρικά μπορούμε να καταλάβουμε ότι ως αποτέλεσμα ενός hit, μία double είναι καλύτερη από μία single και ένα home run είναι το καλύτερο από όλα. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορετική βαρύτητα στη ροή του παιχνιδιού διαφορετικών καταστάσεων μεταξύ τους. Για παράδειγμα μεταξύ ενός runner να βρίσκεται στην 2η βάση και τον batter να “χτυπά” ένα home run και μεταξύ έναν batter να “χτυπά” ένα home run και οι βάσεις να είναι “άδειες” ή την διαφορετική βαρύτητα για την ροή του αγώνα μεταξύ του να “χτυπά” ένας batter ένα home run και οι βάσεις να είναι “γεμάτες” με κανένα out και μεταξύ με το να “χτυπά” ο batter ένα home run και οι βάσεις να είναι άδειες και με δύο outs. Τα παραπάνω ένα μικρό παράδειγμα για να αναδείξω την “δουλειά” που κάνει ένα “weighted” sabermetric, δηλαδή την προσπάθεια που γίνεται με την χρήση του να υπολογιστεί η διαφορετική βαρύτητα μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων που δημιουργούνται στην διάρκεια της ροής ενός παιχνιδιού baseball αποφεύγοντας να αναφερθώ σε πολύπλοκους μαθηματικούς όρους και αναλύσεις.

Weighted On-base Average (wOBA).
Στο Weighted On-base Average κάθε χρόνο αλλάζει έστω και ελαφρώς η βαρύτητα των διαφόρων παραμέτρων που το συνθέτουν. Ο αρχικός τύπος υπολογισμού του ήταν ο wOBA = [(0.72 x NIBB) + (0.75 x HBP) + (0.90 x 1B) + (0.92 x RBOE) + (1.24 x 2B) + (1.56 x 3B) + (1.55 x HR)] / PA…όπου το NIBB συμβολίζει τα Non-intentional bases on balls (walks), το RBOE τις Reached bases on Error και το PA τις Plate appearances. Eνώ ο τύπος υπολογισμού του για την σεζόν 2013 ήταν ο wOBA = [(0.690×uBB) + (0.722×HBP) + (0.888×1B) + (1.271×2B) + (1.616×3B) + (2.101×HR)] / [(AB + BB) – (IBB + SF + HBP)]...όπου το HBP συμβολίζει τα Hit by pitch, το IBB τα Intentional base on balls, το SF τα Sacrifice Fly, το AB τα Αt Βat και το uBB τα Unintentional bases on balls (walks). Eίναι ένα sabermetric σχεδιασμένο να μετρά την συνολική επιθετική συνεισφορά ενός hitter βασιζόμενο στο γεγονός ότι το κάθε παραγόμενο από έναν hitter ξεχωριστό “συμβάν” – NIBB, HBP, 1Β, RBOE, 2Β, 3B, HR - έχει μια συγκριτική διαφορετική αξία. Ένα sabermetric που αναλύει κάτι τέτοιο με μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι για παράδειγμα το OPS που δεν λαμβάνει υπόψιν του ότι ένας πόντος OBP δεν έχει την ίδια στατιστική αξία με έναν πόντο SLG, και του οποίου η βάση υπολογισμού του είναι μια γραμμική εξίσωση παλινδρόμησης. Ο μ.ο. του wOBA στο MLB για το 2015 ήταν .290. Eίναι ένα sabermetric που προτείνεται να χρησιμοποιείται όταν κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων του αφού δεν “υποτιμά” την ικανότητα του hitter να “παίρνει” την βάση σε σχέση με την ικανότητα του να χτυπά με δύναμη και να κερδίζει έξτρα βάσεις και αφού δίνει σε κάθε μία από αυτές τις δύο παραμέτρους την σχετική συγκριτική αξία τους. (Για περισσότερα ΕΔΩ).

Σίγουρα ένα ελάττωμα του wOBA είναι ότι δεν “διορθώνει” τις διαφορετικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε διαφορετικά γήπεδα και σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες και εποχές, όπως για παράδειγμα κάνει ο wRC+ (Adjusted Weighted Runs Created), όπου ο wRC (Weighted Runs Created) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια βελτιωμένη εκδοχή του στατιστικού δείκτη Runs Created (RC). Θα σταματήσω όμως κάπου εδώ γιατί νομίζω ότι αρκετά σας κούρασα και δεν θα μιλήσω σε αυτό το άρθρο για πράγματα όπως το wRC+ ή το EqA (Equivalent Average), sabermetrics που θεωρούνται ότι κάνουν την ίδια δουλειά και μάλλον και καλύτερα από το wOBA.

Άλλωστε αν το επιθυμείτε θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για παραπάνω ανάλυση και εμβάθυνση σε ότι νομίζεται ότι αξίζει να κάνει κανείς κάτι τέτοιο. Για αυτό το λέω ξανά, περιμένω τα όποια σχόλια σας, ερωτήσεις και απορίες σας, το καταλαβαίνω ότι λογικά θα υπάρχουν αφού είναι αρκετά εξειδικευμένα πράγματα κάποια από αυτά που ανέφερα, στην ανάρτηση που θα κάνω για το συγκεκριμένο άρθρο στην ομάδα μας στο facebook. Οπότε βλέποντας και κάνοντας όπως λένε… και εις το επανιδείν λοιπόν...


Essential SSL